Témaindító hozzászólás
|
2005.11.22. 11:04 - |
Indulás: 2005.10. 30. |
[7165-7146] [7145-7126] [7125-7106] [7105-7086] [7085-7066] [7065-7046] [7045-7026] [7025-7006] [7005-6986] [6985-6966] [6965-6946] [6945-6926] [6925-6906] [6905-6886] [6885-6866] [6865-6846] [6845-6826] [6825-6806] [6805-6786] [6785-6766] [6765-6746] [6745-6726] [6725-6706] [6705-6686] [6685-6666] [6665-6646] [6645-6626] [6625-6606] [6605-6586] [6585-6566] [6565-6546] [6545-6526] [6525-6506] [6505-6486] [6485-6466] [6465-6446] [6445-6426] [6425-6406] [6405-6386] [6385-6366] [6365-6346] [6345-6326] [6325-6306] [6305-6286] [6285-6266] [6265-6246] [6245-6226] [6225-6206] [Korábbi]
Sziasztok!
Én csak 1-szer voltam Erdélyben, igaz hogy nagyon el vannak tőlünk maradva... DE soha sem felejtem el az őszinte szeretetet, amit ott kaptunk. A házi néni nagyon finom ételekkel várt haza bennünet. Bármikor értünk is haza, ha éjje 11 óra után is, akkor is azonnal tálalt nekünk, és külön főzött, sütött mindent, a gyekekeknek is, ha valamit nem kívántak! Azóta már telefonon is beszéltünk. Berta néni recije alapján főztem először a tejszínes, tárkonyos krumplilevest. Istenien csinálta. A Gábor fiam 2-szer is mert nála a levesből, pedig itthon, jó, ha 1-szer... Soha nem felejtem el az ott tartózkodást, a szíves vendéglátást!
Bocsi, egy kicsit hosszú lettem...
Nálunk szakad az eső, nem is keltem fel korán. Még megnézem a leveleimet, és takarítanom kell.
Mindenkinek szép napot! 
|
Szia Andikám! Mi újság? azt hittem irsz egy pár sort.... |
Szia Andi!
És mesélj milyen volt a mics? Ha jól mondom...... tegnap a férjemnek meséltem, ő hallota már én nem ismertem ezt a fajta ételt. Mit főzöl? |
Szia Marika!
Meghatodtam egy kicsit.....és jó ilyet olvasni, ezek az igaz barátságok.
"A szeretet drága kincs oszd meg mással mégsem fogy... sőt lesz az még nagyobb Ne feljtsd a szeretet feltétlen"
Én még nem voltam Romániába.....de Erdélyt megnézném, sok szépet hallotam róla! |
Egy kis magyarázatot had fűzzek az előzőhöz. Több mint 10 éve, viszonylagos rendszerességgel járunk Erdélybe. Barátaink vannk Marosvásárhelyen, Búzásbesenyőben, Székelyudvarhely környékén, Kolozsvár mellett Györgyfalván. Györgyfalva testvértelepülés, évente vagy ők jönnek vagy mi. Ugyanaz a család jön és mi is hozzájuk megyünk. Nagyon szeretjük őket, a lelküket kiteszik a kedvünkért, időnként terhes is ez, a Pendzsi (Erzsébet valamilyen becézése) olyan mint a forrásvíz, tiszta , pezsgő, egyszerű őszinte. Ha éreztétek első találkozásra , hogy önmagatokat találtátok meg a másikban, vele ilyen történt. Mindig sírva búcsúzunk egymástól, de júliusba megyünk hozzájuk. |
Szia Mariskám!
Köszi a receptet, magam részéről mentettem és még betettem a receptjeid közé!
A hétre kitartás, remélem nem lessz nagyon stresszes! Legyen szép napod! |
Szia Andi, csatlakozom Ildikó véleményéhez, ne ítélj elhamarkodottan. Nem 20, 50 év a lemaradás, viszont sok szempontból tanulságos oda menni. Egyrészt, mi itt állandóan panaszkodunk, nem árt ha látjuk, itt a közelben hogy élnek emberek. Másrészt, lehet tőlük tanulni magyarnak lenni. Nekünk ugye természetes a dolog, nekik ünnep ha ide jöhetnek és az is ha mi odamegyünk. Igen az ország koszos, de javaslom keress barátokat! Nyílt szívű, kedves barátságos embereket találsz. Aztán, ha nyitott szemmel jársz idehaza, nem nagyon kevesebb az útmenti szemét Magyarországon sem.... |
Szia Ildikó!
A lasagne lapokat én is kipróbálom házilag elkészített tésztából, mert nem éri meg megvenni a bolti lapokat. Anyukám egyszer próbálta, csak valószinű nem elég vékonyra nyújtotta ki a tésztát mert nem főtt át. Én is úgy képzeltem hogy vékonyabra nyújtom mint amit lehet kapni előhütött állapotban.
Ma csirkeragu levest főzök, és lecsos szeletet, süti is van még bagolyszem.
|
 |
 |
Sziasztok!
Szia Böbsi!
Hoztam a recit:
Oroszkrém torta
5 tojásból piskótát sütünk.
Én így készítem a piskótát:
Ahány tojás annyi kanál kristálycukor és annyi kanál rétesliszt.
Tojásokat szétszedem külön a fehérje és külön a sárgája.
A fehérjét kemény habbá verem, majd hozzáadom a cukrot, és azt szoktam mondani addig verem a fehérjét a cukorral, míg nem törik darabokra a hab, amikor már darabokra törik a hab, akkor beleteszem a tojássárgáját, ezt is jól beledolgozom géppel a cukros habba, majd jön a liszt, amit már nem géppel dolgozom bele az anyagba. A lisztet, azt beleszitálom a habos anyagba, nem öntöm, és össze már főzőkanállal keverem, laza könnyed mozdulatokkal.
Sütőpapírral bélelt formába, 150 fokon sütöm, ajtót nem nyitom ki kb.45 perc alatt kész, tűvel azért ellenőrzöm, de ennyi idő alatt kész, és mióta így sütöm, nem esik össze a tészta, ha kiveszem.
Krém: 5 egész tojást egy fém edénybe teszek, hozzáadok 20 dkg cukrot, 3 dl tejet és fél rúd vaníliát, majd az egészet egy olyan lábasba teszem, amibe annyi víz van, hogy az edény, amit beleteszek, beleérjen a vízbe, és így jó sűrűre főzöm, de közbe állandóan kell keverni, az eredeti recept habverőt ír én csak keverni szoktam egy főzőkanállal.
2,5 dkg zselatint /én Horváth Rozit használok/ 1,5 dl tejbe belekeverem, és addig melegítem, amíg elolvad a zselatin, ne forrjon a tej, ha elolvadt a zselatin beleszűröm a krémbe. A tűzről leveszem és kevergetem, míg ki nem hűl, amikor már csak langyos akkor hozzáadok 3 dl kemény habbá vert tejszínt.
Hideg helyre teszem, gyakran kevergetem, ne álljon össze, de már kezdjen keményedni a krém, csak akkor teszem a tésztába.
A tejszínt én keményhabbá úgy verem, hogy előtte a fagyasztóba teszem 1 – 2 órára és utána nagyon jól felverődik, OKÉ- t használok, nekem nagyon bejött.
10 dkg mazsolát rumba áztatok, míg készül a krém, had vegye át a rum ízét és elkészítek 10 dkg cukrozott gyümölcsöt is.
A piskótát háromfelé vágom. A gyümölcsöket lecsepegtetem.
Tészta, krém, mazsola, gyümölcs ezt ismétlem úgy, hogy tetejére tészta kerüljön, és a tésztára maradjon egy kis krém.
Ha kicsit lágyabb esetleg a krém, mert előfordult már olyan is, akkor tészta rá a krém, gyümi, hűtőbe tenni majd a következő tészta, krém gyümi és újból ismételni, így gyorsabban keményedik, és nem folyik el a krém.
A keményre szilárdult tortát tejszínnel feldíszítjük, én 3 dl tejszínt a fenti módon kemény habbá vertem, 1 dl tejbe egy evőkanál zselatint elkevertem felmelegítettem, amíg oldódik/ ne forrjon/ leveszem a tűzről, és amikor már csak langyos a kemény habbá vert tejszínbe öntöm, úgy hogy közbe verem a tejszint, ezzel aztán feldíszítem tortát kedvemre.
Leírni nehezebb, mint elkészíteni.

|
Gyöngyi!
Nyisd ki az ablakod! Küldöm fénypostával! 
|
Margit2!
Kóstolót nem tudnál küldeni?? 1 tállal elég lessz!! Már megint sütit ennék, de csak csoki van itthon, rosszul vagyok....Puszi: Gyöngyi |
Szia Andi! Hát te akkor a határ szélén voltál. Én voltam Romániába,nekem tetszett,igaz vannak szegény negyedek ,látni való az ország belsejében van. 8 napot voltam,elég sok városban megfordultunk, Nagyvárad az ami olyan amilyennek leírtad.Kolozsvár viszont szép.De a táj gyönyörű! |
BÖBSI ROMÁNIÁNAK KB 20 ÉVET KELL FEJLÖDNI MAGYARORSZÁGHOZ.MOST MÁR MEGÉRTEM A FÉRJEM HOGY MIÉRT NEM SZERET MENNI. |
Köszi Böbsi! Mit főzöl holnap? az egyik kolleganőm szokott lasange tésztát csinálni,2 db tojásból tésztát gyúr, jó vékonyra elnyújtja,felszeleteli,megszárítja,nem próbáltam még ki de ki fogom. |
na sziasztok. mit ne mondjak el vagyok ájulva. most le is irom aki látja aki nem hogy milyen putri románia. hát borzaszto. halom szemét telep az egész. a függönyök az ablakokon egyenlő a föld szinével. na többet se megyek oda |
Ildikó!
Köszi, már süteményes topicba be is raktam a receptet! |
|