Témaindító hozzászólás
|
2005.11.22. 11:04 - |
Indulás: 2005.10. 30. |
[Későbbi] [2365-2346] [2345-2326] [2325-2306] [2305-2286] [2285-2266] [2265-2246] [2245-2226] [2225-2206] [2205-2186] [2185-2166] [2165-2146] [2145-2126] [2125-2106] [2105-2086] [2085-2066] [2065-2046] [2045-2026] [2025-2006] [2005-1986] [1985-1966] [1965-1946] [1945-1926] [1925-1906] [1905-1886] [1885-1866] [1865-1846] [1845-1826] [1825-1806] [1805-1786] [1785-1766] [1765-1746] [1745-1726] [1725-1706] [1705-1686] [1685-1666] [1665-1646] [1645-1626] [1625-1606] [1605-1586] [1585-1566] [1565-1546] [1545-1526] [1525-1506] [1505-1486] [1485-1466] [1465-1446] [1445-1426] [1425-1406] [Korábbi]
A neten kicsit keresgéltem....
Krumplis lángos (több helyen ez a recept szerepelt, hátha megtetszik)

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj) A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd fel
az élesztõt. A héjában fõtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztõvel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegõt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre) , takard le, s hagyd megkelni. Ha két-háromszorosára nõtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bõ, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.
|
Marika!
Köszönöm a tippet, ezt most sokkal egyszerübb beszereznem, ki is próbálom!
Szia Margitka!
Nálunk is a lángos nagyon finom csemege, csak a gond hogy mindig estére kívánják meg a fiúk, és én ilyenkor már nem szeretek nagyokat enni. Krumplis lángost még nem is csináltam. |
Richee!
Az előbb elfelejtettem, ha a sütés közben is mászik fel a kalács az teljesen normális, a kalácsnál tanácsoltam, hogyha úgy látod hogy a tészta kelés közben eléri az üst 3/4-ét akkor állítsd le a programot és indítsd el a sütés, és így nincs az a veszély hogy esteleg eléri a kenyérsütőgép tetejét, és ott nem sül át a tészta. |
Sziasztok!
Szia Maris!
Én már nagyon régen csináltam krumplis lángost. Azt csak frissen szerettem, de még akkor is eléggé olajos maradt a sütés után. Így, amióta megszereztem a kefires lángos receptjét, azóta csak azt csinálom. A kefir taszítja az olajat, így sokkal jobban szereti a családom! Tejföllel és reszelt sajttal isteni finom!
|
Jó reggelt korán kelők!
Ma reggel a falurádióban azt mondták, hogy csalánteával kell permetezni a leándert a tetvek ellen. |
Sziasztok!
Szia Richee!
Persze hogy nem idegesítesz!
A BL 55 helyettesítheted a BL 80-ra. Az utóbbit inkább kenyereknél, a BL55 -öt péksütemények, kalácsoknál használjuk. (persze vannak kivételek)
Finomliszt (BL 55)
Finomszemcsés őrlemény, a búzamagbelsőre jellemző színű, héjrészt gyakorlatilag nem tartalmaz. A terméket ált. finom péksütemények használják.
Fehér kenyérliszt (BL 80)
Finom szemcsés őrlemény, színe a búzamagbelső és a héj árnyalatától függ, a típusnak megfelelő mértékű finom szemcsés héjrészt tartalmaz. Ezt a liszttípust elsősorban a hagyományos kenyér sütéséhez használják.
Mariska, Andi, Mckoy!
Az már bíztos hogy uszik a nyaraló, sajna nem lábakon áll, a konyha és a fürdő van alul. Árvíz után nagy a munka, iszapot kisöpörni (de azt pont akkor kell mikor kimegy a víz, ezért ilyenkor mindennap ki kell mennünk) A fűről összedni amit a Duna behozott hordalékot, szemetet. És utánna várni a száradást, mert a fűre nem lehet rámenni, mert térdig süllyedszt olyan puha a föld, ilyenkor marad a járda. Nem igérem, de majd ha alkalmam adódik rá, csinálok egy pár képet....
|
Sziasztok!
Szép napot mindenkinek ma nem megyek dolgozni,de remélem nem fog esni és akkor irány a kert....
Na persze a konyha is ma, fini/remélem/ krumplislángos lesz ebédre.Ti szoktatok csinálni?És ha igen akkor hogyan?Jó recit szívesen fogadok,nálunk apás a nagy lángos készítő /ez nálunk olyan mint Böbsiéknél a halászlé/nem lehet felülmúlni. Vagy nem is akarom?ma majd kiderül.
|
Böbsi!
Most olvastam végig a hozzászólásokat.Te ez szörnyű,néztem a várható vízállást,remélem megáll,csak nem lesz olyan magas,hogy ez föl is érjen a tetőtérbe.Gondolom a belmagasság a konyhába van 2 méter csak nem emelkedik annyit a víz.Mi volt a legmagasabb vízállás?Lábazaton van a ház úgy látszott a képen és mégis eléri a felső szintet?A természet romboló ereje kivédhetetlen sajnos ezt nem lehet tervezni, ez mindig rosszkor jön.Drukkolok,hogy legalább ne érjen a fáig,
|
Kedves Mariska!
Van egy kiadvány Vetési Naptár a neve minden évben megvehető Pesten a biopiacon biztos, mi is ott vettük. Napokra lebontva benne van, hogy mikor mit lehet ültetni betakarítani stb. Érdekes dolog, de tulajdonképpen már az egyiptomiak is a hold szerint vetettek-arattak. Csak néha az emberek mindenhatónak hiszik magukat, és elfelejtik hogy a természet az erősebb.
Böbsi, hogy lehet utána eltüntetni a víz nyomait? Lábon áll a házatok? Debrecen felé mi is láttuk, félelmetes. |
sajnálom Böbsikém én is hogy ilyen gondban vagytok,remélhetöleg jön a jóidö és nem fog esö esni és megmenekül a nyaralótok!! |
Drága Böbsi!
Nagyon sajnálom ami a nyaralótokkal történik.Mi csak a TV-ben látunk ilyen áradást.Itt felénk a belvíz uralkodik.Hetente kétszer jáunk Debrecenbe,a szántóföldeket síkvíz borítja,rengeteg a hattyú és a sirály.Amikor megvettük a házunkat,a portát,a kertet rengeteg földdel feltöltöttük,de a szomszédaim kertjén áll a víz.Így ők még később tudnak majd veteményezni mint mi. |
Nem semmi, mire a helyére kerül ennyi cseri,na most nem irigyellek.Igen a holdállásban van valami tényleg én már kb.10 éve így ültetek és a hold hatása hihetetlen,ha véletlenül az időm nem engedi akkor persze csalok, de mindig megbánom.A tavalyi év jó példa volt rá amit nem igy ültettem azzal sok gondom bajom volt, de én így metszek és permetezek befőzök és még ami van.Persze figyelek a növénytársításra is.De a sütésnél is látszik a hold hatása.De ez sok odafigyelést és statisztikát igényel,kb.olyan mint a biotermelés.Na ezt most jó leírtam.
|
Szia Böbsi!
Ma én is megsütöttem Latsia virslis muffinját, de nálam a családnak ízlett, csak az volt a baj, hogy papírt tettem alá és nem nagyon akart kijönni belőle.
Na majd legközelebb okosabb leszek.
Én is sütöttem már só nélkül kenyeret, és nálunk sem volt sikere.
Nem tudok képet feltenni, mert sehol sem találom azt a kis ikont, amire rákattintva fel tudnám tenni.
|
Nem a holdállást a szombatot várom. Most 1500 csereszfácska van a kertem felében elvermelve, szombaton ültetjük. A középső Judit lányunk és az Imre nevű igazija vett másfél hektár földet !!!! és abba lesz a cseri. Utána szántás és vetés a kertben.
Van ilyen holdállás figyelős módszer, biodinamikusnak hívják, zöldséges barátaink szerint van benne valami.
Jövő héten meg csomó vendég jön hozzánk, nem sok időm lesz írni. 8-án 30 embernek főzök ebédet. Egerből jönnek, szakmabeliek, le kell őket nyűgözni. |
Én nem is azt mondtam, hogy a recept rossz. Azt kérdeztem mit csinálok rosszul? Nem értem, illetve talán rájöttem a titok nyitjára, amikor azt mondtad, ne öntsem bele az összes folyadékot egyszerre. Ma megpróbálkoztam még egyszer a kaláccsal, de csak kb 2,3 deci tejjel, és csodák csodája, mindjárt felnyomja a tetőt. .-)) És ugyanaz a liszt, csak a másik fele. Múltkor is, és mindig is odafigyelek arra, hogy pontosan adagoljam a hozzávalókat. Viszont ami érdekesség, hogy sülés közben is dagad a kalács. Ez normális, vagy csak nálam csinálja? :-))
Nem emlékszem, hogy találtam volna olyan receptet, ami így elsőre megtetszett, de körülnézek még egyszer. Annyit hagy kérdezzek még - ha nem idegesítelek :-)) - hogy a BL-55-öt lehet-e helyettesíteni BL-80al, és hogy mi a különbség a kettő között? |
Margitka! Igen jártam nálad, szinte mindenhova beköszöntem.
Örülök hogy mindenkinek, izlett a bukta. Én is készülőben vagyok hogy megcsináljam amióta mckoy megsütötte.
Én ma húslevest, csirke pörköltet, zöldbab- és tök fözeléket csináltam. Úgy befőztem hogy holnap szabad vagyok, délelőtt megveszem a muskátlikat, és balkonládákat is kéne vennem, úgyhogy kicsit vásárolgatok, nézelődőm.
|
Andikám, nagyon szép lett a kenyered!!! Én is ma csináltam, (mondjuk én minden másnap sütök egyett) de én mostanában 1 ek. búzakorpát teszek bele.
Tegnap képzeld el hogy jártam, megsütöttem a kenyerünket, nagyon szép lett, este ülünk az asztalnál, vacsora megterítve, felszeletelt kenyér az asztalon....és elkezdtünk enni. Valami szörnyű ize volt a kenyeremnek, nem tudtam elképzelni mi lehetett a gond, mindenki otthagyta, én meg becsületből betömtem a szelet kenyeret (mondván hogy nem is olyan rosz ez)(de persze majdnem ehetetlen) És közben azon gondolkodtam mit rontottam el! És rájöttem, ...sót nem raktam bele! De nem egyszerüen sótlan volt a kenyér, hanem íztelenül pocsék! Nem is gondoltam volna hogy a só hiánya ennyire eltudja rontani a kenyér ízét!
Ezért sütöttem ma megint, a tegnapi meg ment a kukába!
Én is így jártam a muffinal, amikor muffin lázba égtem, kipróbáltam a sós muffint, sütöttem töbfélét, de az én drágáim olyan arcot vágtak mintha valami ehetetlen dolgot adtam volna nekik.
Még az édest, azt úgy ahogy megeszik (de legfőképpen a csodás-csokis) amit szeretnek.
|
Azta mindenit! Egy kicsit elmentem és kész remekművek várnak mire vissza jövök!
A mai vasalásom elmaradt, haragszom is magamra, de sajnos nagyobb gond van most nálunk.
Most voltunk kint a nyaralónkba és nagyon jön az víz. Ez azt jelenti hogy szombatra már 750 cm-es vízet várnak. A konyhánkba szombatra 10 cm-es víz lesz. És ez sajnos nem áll meg, azt mondták a vízügynél jön a követekező árhullám. Csak azon izgulunk hogy a felső részt ne érje el, (Fából van a felső rész, és ha elázik, akkor szörnyű nagy munka helyre hozni, és nem kevés pénz) 1x jártunk így.
Holnap megyünk délután pakolni......... |
Sziasztok!
Andi!
Nagyon szépek a muffinok én a csokist már kipróbáltam, egyszer az eredeti reci alapján egyszer meg minden ua. csak a közepébe tettem egy kanál lekvárt nagy sikere volt.Nagyon szép a kenyered is!Jó kovásszal sütni ? és gondolom izlik is, én is csak így sütök, na meg sóskiflit ez a kettő a sláger.
Böbsi!
Izgatja a fantáziádat? na az enyémet is.Én a muskátlit kitettem a fóliába át kell ültetni, ha még nem tetted meg akkor feltétlenül,mertcsak tápdús földbe tud növekedni.A leandert a szabadföldbe ültetted?próbáld először szappanos vízzel vagy pirimorra lefújni.Én minig ha permetezek adok nekik egy kis mérget sajna muszáj, és tápot is vuxál nagyon jó mindenre.
Gondaanyu!
Na most kiderült druszák vagyunk.Köszönöm ezek ha jól gondolom réztartalmú szerek és valami kimélő tipped fóliába tetű ellen/ha kell/nincsen.Jól néz ki a kemence,micsoda átvágos vagy ,de a jó cél érdekében mindent igazad van.És miért csak jövő héttől ültetsz, csak nem a hold állást is figyeled?
Szia Margit!
Én a muskátlikkal a szél miatt a kertbe szorultam,mert elől a háznál nagyon huzatos , /északi nyugati szélirány/ én már csak a fákra akasztgatok futómuskátli amerre lehet.
|
Margitka!
Nagyon jól néznek ki a bukták,én is igazán megenném jó hideg tejjel,de fínom is lenne.Jobban vagy már, kigyógyultál a náthából?Nálunk már a végét járja a nátha,a nagylányom is kezdd már meggyógyulni.Végig ment az egész családon. |
|