Csíkoska
2016.04.24. 18:22
Csíkoska
Hozzávalók:
Háromféle tészta: Mákos, diós, kakaós
1 tészta: kakaós
1db kis pohár tejföl
1 tojás
3 ek keserű kakaópor (Holland)
5 ek liszt
5 ek cukor
3 ek tej
1 kk sütőpor
2 tészta: mákos
1 db kis pohár tejföl
1 tojás
5 ek darált mák
5 ek cukor
5 ek liszt
1 kk szódabikarbóna
3 tészta: diós
1 db kis pohár tejföl
1 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
5 ek darált dió
1 kk szódabikarbóna
Krém:
1 l tej, 25 dkg ráma, 25 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 8 ek búzadara
A tészta elkészítése: A tojás és a porcukrot habosra keverem, hozzáadom a tejfölt, a mákot vagy a diót vagy a kakaópor, végül a lisztet szódabikarbónát.. Nagyjából piskóta állagú tészta.
Egy közepes tepsibe (20x30cm) sütőpapíron külön-külön megsütöttem a 3 db-ot
sütés: 190 fokon kb 10-15 perc
Krém elkészítése
Folyamatos keverés mellett, a tejet felfőzöm a búzadarával,.
A margarint habosra keverem a porcukorral és vaníliás cukorral. Ha teljesen kihűlt a gríz, összekeverem.
A lapokat megkenem a krémmel, a tetejére is hagyok a krémből és végül csokimázzal vonom be.
A csokimáz elkészítése: 3 ek kakaópor, 3 ek cukor, 3-4 ek víz, 1ek maragarin vagy vaj
A kakaót a cukrot, vizet lassan elkezdem melegíteni folyamatos kevergetés mellett. Csokimáz elkészültével félrehúzom és hozzákeverem a vajat.
|