Teljes kiőrlésű kenyér
Teljes kiőrlésű kenyér
Kovász hozzávalók:
Kovász elkészítése előző este:
20 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
2 dl víz
mokkáskanál cukor
Főzökanállal keverjük össze, konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten egy éjszakát vagy 5-6 órát állni hagyjuk.
Kenyér hozzávalók::
kovászt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
75 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
75 gr kenyér liszt
50 gr zabpehely
25 gr búzakorpa de lehet vegyesen zabkorpa
1 evőkanál olaj
1 teáskanál méz 2 csapott teáskanál só
és 1,5 dl víz
Hozzávalókat dagasztógépbe rakjuk és jól kidolgozzuk! A tészta kicsit ragacsosabb lesz mint a fehér kenyér változat.
1 órát kelni hagyjuk, utána lazán átgyúrjuk, és sütőformába rakjuk! Ott is kb 1 órát kel a kenyér! (Én sütőzacskót használok!)
Előmelegített sütőben 220 fokon 15 perc végül 200 fokon még 23 percig sütjük!
|