Fánkok új : Töltött burgonyafánk (sós változat) |
Töltött burgonyafánk (sós változat)
2014.01.11. 15:33
Töltött burgonyafánk (sós változat) 3-4 fő részére
Tészta hozzávalók:
50 dkg liszt
héjában főtt burgonya (30 dkg tisztán)
2 tojás sárgája
1 egész tojás
4 dkg élesztő
1 teákanál só
5 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
kb 3 dl tej, de amennyit a tészta felvesz
Töltelék:
1: Juhtúrós:
10 dkg Juhtúró, 1-2 teáskanál tejszin, 2-3 teáskanál ajvár, 2 db paradicsom
2. Sajtos-sonkás
Kb 10 dkg pizza sonka lereszelve
trapista sajt
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk és még melegen krumplinyomón átnyomjuk. Hagyjuk kihűlni!
Az élesztő kevés tejben mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A tejet a 3 dl-ből vegyük el.
A krumplit a lisztet az élesztővel és a többi hozzávalóval könnyű puha tésztává gyúrjuk!
1 órát kelni hagyjuk!
Én 2 féle tölteléket készítettem!
Az egyik a juhtúrós volt, amihez 10 dkg juhtúrót vettem, ezt összekeveretem kevés tejszinnel, hogy kenhető legyen, hozzáraktam még petrezselyemzöldet..
A kinyújtott tésztára került 1 paradicsom karika, rá 1 púpos mokkáskanál juhturó és 1csapott mokkáskanál ajvár.
A másik féle töltelék sonkás volt, amihez kb 10 dkg pizza sonkát lereszeltem durva reszelőn és alá egy darab sajtot raktam.
Ha a tészta megkelt, elfelezzük és különkülön kinyújtjuk. Vigyázzunk ne legyen túl vékony! Az egyik tésztalapra rátesszük a töltelékeket a másikkal befedjük!
Egy nagyobb pohár vagy bögre segítségével kiszaggatjuk!
Vigyázzuk ne legyen rés a tésztán mert kifolyhat a töltelék! Forró olajban kisütjük!
Nagyon finom, még melegen tálaljuk!




|