Oreo keksz
2013.11.19. 13:03
Oreo keksz házilag 30 db
Tészta:
22,5 dkg liszt
12,5 dkg holland kakaópor
1 teaskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1 db tojás
Krém:
5 dkg vaj
25 dkg porcukor,
4 evőkanál tejszín,
1 teáskanál vaníliakivonat
Először a krémet készítjük el.
A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal.
Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a felhasználásáig hűtőbe tesszük.
Tészta elkészítése:
A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, és a sóval.
A vajat kikeverjük a cukorral, majd a tojást is hozzáadjuk,
majd addig keverjük amíg simává egyneművé válik.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket
és a gyúrófejes robotgéppel először a legkisebb fokozaton, majd ha már egy kicsit
összeállt akkor a legnagyobb fokozaton addig gyúrjuk amíg szép fényes sima tésztává áll össze.
Ekkor kisebb adagokban nem túl vékonyra nyújtjuk. 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A körök felének a tetejét egy másik kisebb kiszúróval megnyomjuk,
amitől a keksz szép mintássá válik. Tepsibe sütőpapírt rakunk és a sorba rakjuk őket.
Előmelegített sütőben 175 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad.
Amikor kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. Kihűtjük.
A krémet kivesszük a hűtőből és a kihűlt keksz egyik felére 1 teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét és addig nyomjuk össze, amíg a krém elérti a kekszek széleit.
hűtőbe tesszük, és már fogyasztható is.
|
Szia Franciska! Habtejszin, és nem kell felverni!