Mákos pite
2013.04.15. 19:08
Mákos pite (recept: Kata konyhája)
Hozzávalók 27 cm-es formához:
a tésztához:
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
5 dkg cukor
12,5 dkg vaj vagy margarin
1 nagyobb tojás
csipet só
1 evőkanál tejföl (ha szükséges)
a töltelékhez:
3,5 dl tej
csipet só
4 dkg búzadara
10 dkg darált mák
7 dkg cukor
1 nagyobb tojás
1 evőkanál cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja
kevés őrölt szegfűszeg
továbbá:
1-2 evőkanál narancslekvár
kevés porcukor
Először a linzertésztát készítjük el. Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót, majd a vajat. A tojással össze gyúrjuk; ha nem állna össze, tejfölt teszünk hozzá. Kör alakúra nyújtjuk. A formát kikenjük vajjal és kibéleljük vele a forma alját és oldalát, és hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a tejet közepes nagyságú, hideg vízzel öblített lábosban feltesszük főni. Amikor felforrt, kézi habverővel való folyamatos keverés közben hozzászórjuk a grízt, majd 2-3 perc múlva hozzáadjuk a mákot és a cukrot is; amikor felrottyant, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
Kivesszük a hűtőből a formát, a tésztát villával néhány helyen megszurkáljuk és rákenjük a lekvárt.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A sárgához öntjük a narancslevet, azt is felhabosítjuk. A félretett mákos keverékbe előbb a narancshéjat, a vaníliát, a szegfűszeget és a tojássárgát tesszük hozzá, végül a tojáshabot forgatjuk bele óvatosan. Ezt a lekváros tésztaalapra öntjük. A felesleges/maradék tésztából rácsot teszünk a tetejére.
190 fokos sütőben 40 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, 25-30 perc után fóliával letakarjuk.
Amikor kihűlt, a tetejét kevés porcukorral meghintjük.
|