Rozsos-magvas kifli
Rozsos-magvas kifli (8 db normál méretű kifli)
Kovász hozzávalói:
20 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
2 dl víz
csipet cukor
A hozzávalókat főzőkanállal összekeverjük, majd letakarva szobahőmérsékleten egy éjszakát vagy 5-7 órát állni hagyjuk.
A kifli hozzávalói:
17,5 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
75 gr magkeverék (len, szezám, tök, és napraforgómag) + a tetejére
5 pupos evőkanál zabpehely
2 pupos evőkanál zabkorpa
1 evőkanál puha vaj
1,5 dl folyadék (kefir+víz) estleg +1-2 evőkanál
1 evőkanál méz
2 csapott teáskanál só
A kifli hozzávalóit kovásszal együtt dagasztógépbe rakjuk és puha (kissé ragacsos) tésztát gyúrunk.
letakarva 1 órát kelni hagyjuk.
A tésztát 8vagy 10 egyforma darabra vágjuk.
Formázás: A gombócokat kicsit lelapítjuk és elősször oválisra végül a szélesebb oldalán nyújtófával kissé háromszög formára nyújtjuk.. Szélesebb oldalán feltekerjük.
Tepsire rakjuk (sütőpapir) vízzel kicsit megkenjük és magokat szórunk rá.
Még 30 percig kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben 210 fok 5 perc végül 200 fok még 15-20 percig sütjük.
8 kifli
10 kifli
|