Sült tejszínes bolognai torta
2012.11.04. 10:36
Sült tejszínes bolognai torta (4 főre)
Paradicsom mártáshoz:
4 dl házi paradicsomlé
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg darált csirkemell
lehetőleg friss zöldfűszerek (bazsalikom, oregánó)
só
bors
olívaolaj
1 csapott ek liszt
csipet cukor
A tejszínes öntethez:
3 egész tojás (L-s méret)
2.5 dl főzőtejszín
só
A tésztához:
3/4 cs durum spagetti tészta
20 dkg reszelt sajt (ebből kb 5 dkg-ot keverjünk a tejszines öntethez)
margarin
zsemlemorzsa
Elkészítés
Egy magas falú serpenyőben olívaolajat hevítünk, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát, és szétnyomott fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a darált húst, kicsit pirítjuk.
Ekkor meghintjük a liszttel, kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomlevet.
Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zöldfűszereket (ha sikerül frissel dolgoznunk, akkor nem túl finomra aprítva használjuk), a csipet cukrot. Közepes lángon fedő nélkül, 15-20 perc alatt összefőzzük.
Míg a mártás készül, a tésztát sóval és kevés olajjal ízesített vízben kifőzzük, leszűrjük, majd félretesszük.
A sütőt előmelegítjük.
Egy kerek jénait vagy amilyen kéznél van, kikenünk margarinnal, és megszórjuk zsemlemorzsával.
Egy kis tálkába felütjük a tojásokat, sózzuk, majd a tejszínnel kissé összekeverjük.
A tésztát és a mártást összekeverjük, a jénaiba halmozzuk, majd elegyengetjük.
Ráöntjük a tejszínes keveréket, majd előmelegített sütőbe hőlég 200 fok kb 40 percig sütjük
20 perc elteltével megszórjuk reszelt sajttal.
Félidőben kicsit vissza vehetjük a hőfokot 175-re.
|