Rigó Jancsi 2.
2012.08.07. 20:06
Rigó Jancsi 12 kockához
A tésztához:
5 tojás
150 g cukor
150 g finomliszt
25 g kakaó
2 evőkanál olaj
csipet só
½ cs sütőpor
A töltelékhez:
6 dl tejszín
150 g porcukor
1 vaníliás cukor
40 g kakaó
1 evőkanál zselatin
4-5 evőkanál víz...
A mázhoz:
80 g csokoládé
1 evőkanál olaj
2 evőkanál sűrű baracklekvár
1-2 evőkanál rum..
Először megsütöm a kakaós tésztát.
A sütőt 190 fokra előmelegítem. 37x25 cm-es tepsibe sütőpapírt szabok és megolajozom.
Kimérem a lisztet, kakaót, teszek bele egy csipet sót sütőport és jól összekeverem.
Egy másik tálba belemérem a cukrot, beleütöm a tojásokat egészben.
habverővel addig keverem, míg fehér és nagyon habos lesz - kb. 5-7 perc.
Először alacsonyabb fordulaton, majd maximumon. Ha már jó habos, akkor kanállal óvatosan beleforgatom a száraz hozzávalókat, végül az olajat is.
A tepsibe öntöm, és elegyengetem, egy kissé a széleken magasabb legyen. 10 perc alatt 190 fokos sütőben megsütöm.
Kiveszem, és hagyom kihűlni. Ekkor pontosan kétfelé vágom (megmérem).
Lehúzom róluk a sütőpapírt. Az egyik felet visszateszem a tepsibe, a másik felet a simábbik aljával felfelé egy tálcára teszem - szórok alá egy kis porcukrot, hogy ne ragadjon.
Egy csészébe teszem a lekvárt, hozzáadom a rumot és összekeverem. Ezt a keveréket a lapra kenem - így eltömődnek a pórusok.
Elkészítem a mázat.
A csokit egy kistálkába tördelem, hozzáadom az olajat, és mikróban felolvasztom 2x15 másodperc alatt.
Egy késsel jól összekeverem, és a lekvárral megkent lapra símítom. Hűtőbe teszem egy félórára.
Ekkor már megdermedt, de nem kemény a máz, lehet szeletelni. A felső, mázas lapot 12 db kockára szabdalom. (3x4)
A kakaót és a porcukrot összeszitálom.
A tejszínt előző nap behűtöm.
Egy tálban kemény habot verek belőle, majd belecsorgatom a zselatint és összekeverem, és óvatosan hozzákeverem a kakaós cukrot, de ezt már kanállal forgatom bele.
A krémet az alsó lapra öntöm, egyenletesen elsimítom habkártyával, majd a felső lap kockáit egyenként a tetejére sorakoztatom. A sütit hűtőbe teszem.
A kockák mentén szeletelem.
A rigójancsit elkészíthetjük tortának is.
|