Öregtésztás: fehér kenyér
Öregtésztás fehér kenyér
Limara oldalán olvastam az öregtésztáról, ilyen formába még nem sütöttem kenyeret, ezért mindenképp ki akartam próbálni, mondhatom nem csalódtam benne.
Öregtészta elkészítése:
50 dkg Bl 80-as lisztből készítettem egy jó adag öregtésztát.
Tehát a hozzávalók a következők:
3 dl langyos víz
csipet só
50 dkg liszt Bl 80.
1 ek. olaj
1 tk. cukor
1 dkg élesztő
A gépben dagasztottam 20-30 percig, utána kikapcsoltam, hagytam hogy a tészta túl keljen.
Én este elkészítem és reggel már használhatom is a tésztát.
A maradékot rakjuk műanyag dobozba és tegyük be a hűtőbe. Ezt az adagot 3 kenyérhez tudtam felhasználni.
Fehér kenyér hozzávalói:
25 dkg öregtészta
2,7 dl víz (abból 1 dl tej)
1,3 dkg élesztő
1 csapott teáskanál cukor
30 dkg Bl 80-as liszt
15 dkg Fehér tönkölyliszt
5 dkg rétesliszt
nagy csipet aszkorbinsav (gyógyszertárben beszerezhető)
2 csapott teáskanál só
2 evőkanál burgonyapehely
2 evőkanál olaj
A hozzávalókat a kenyérsütőgépben dagasztom, utána kiveszem a tésztát kicsit átgyúrom és kelesztőtálba kelesztesztem kb 1 órát.
A megkelt tésztát, átgyúrom és cipó formára alakítom és sütő zacskóba teszem. A zacskót egy kerek jénaiba rakom és kb 1 órát hagyom kelni.
Előmelegített sütőbe 230 fok. 15 perc, utánna vissza veszem 210 fokra és még 45 percig sütöm.
Ha kész kiveszem a zacskóból, vizes ecsettel átkenem, és hagyom hűlni.
|