Spenótos rakott tészta
2009.06.17. 20:45
Nagy kedvenc!
Spenótos rakott tészta
Hozzávalók:
1 reklám szatyornyi frisssen szedett spenót levél,
0,5 liter tejföl,
1db közepes fej hagyma,
25dkg tehéntúró,
2 gerezd fokhagyma (zuzott),
fehérbors,
szerecsendió,
só,
liszt,
20 dkg reszelt sajt,
1 tojássárgája,
350-400g szélesmetélt tészta , vagy csavart tészta
A spenót leveleket lecsipkedjük a szárról és gondosan átválogatva, jó átmossuk.
Lobogó forró vízben pár percig megfőzzük.
Szűrő kanállal kiszedjük, és egy deszkán késsel, kicsit összevagdaljuk! Egy tálba félre tesszük.
Olajon megdinsztelem az apró kockára vágott hagymát, majd ráteszem a spenótot (kevés lével együtt, ami a tálba kifolyt), és kis lángon, kevergetve felforralom.
Közben ízesítem fehérborssal, sóval, fokhagymával
Közben egy tálban kb 1 evőkanál lisztet teszek és olyan 3 e.k. tejföllel dúsítom. én még egy löttyintés tejszint is öntöttem rá.
Ezt a spenóthoz öntöm, folyamatos kevergetés közben. Egyet rottyantok rajta, majd a gázról félrehúzom.
A tésztát kifőzöm, a túrót kicsit megsózom, villával összekeverem, ha nagyon száraz lenne pici tejföllel lehet lazítani.
Egy jénait kiolajozok, a tésztát (picivel többet, mint a felét) beleigazítom, majd rászórom a túrót. Erre kerül a krémes szósz, a tetejére szintén tészta kerül. A maradék tejfölt megsózom, szerecsendióval is ízesítem, belekeverek egy tojássárgáját, és a sajt felét. Ezt az öntetet a tetejére öntöm, végül vastagon megszórom reszelt sattal.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Sütés kb: hőlég 170 fok 30 perc
|