1 kg-os Fehér kenyér
1 kg-os fehér kenyér
Fehér kenyér
40 dkg BL 80 liszt
20 dkg BL 55 liszt
1 nagy púpos ek. tk. tönkölybúza liszt
1 nagy púpos ek. rétesliszt
1/2 ek síkér
késhegynyi aszkorbin
2 kk. só
1,5 kk cukor
1 ek. margarin
2,8 dkg élesztő
Folyadék: kb 3,4 dl +, - 1-2 ek. (ebből 2dl kefir a többi víz)
Az élesztőt tegyük a dagasztó tálba rakjuk hozzá a folyadék felét a cukrot és hagyjuk felfutni, 5-10 perc. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és rugalmas tésztát dagasszunk! Kb 1 órát hagyjuk kelni, amíg duplája lesz.
Utána kivesszük lazán átgyúrjuk, kenyér formára alakítjuk! 8 l-es jénait használtam (fedővel) .
Hagyjuk még 50 percet kelni, és előmelegített sütőben 240-220 fokon 50 percet sütjük!
Sütéshez sütőzacskót is hasznáhatunk!
|