Kenyérben sült csülök
Egy taratlmas kenyér :-)
Hozzávalók:
1 db füstölt főtt csülök.
A csülköt előző nap vízbe áztatjuk.
Másnap megfőzzük, kb 3 órát. Ha elkészül még melegen kihúzzuk a csontot! (vigyázzunk mert 2 db csont van bene, 1 nagyobb és egy kicsi) félre tesszük, hogy jól kihűljön.
A kenyér:
40 dkg BL 80-as liszt
20 dkg BL 55 liszt
1 nagy pupos ek. kanál t.k tönkölybúza liszt
1 nagy pupos ek. rétesliszt
2,8 dkg élesztő
1/2 ek. síkér
késhegynyi aszkorbinsav
1 ek vaj vagy margarin
2 kk só
1,5 kk.cukor
A folyadék 3,4 dl +, - 1-2 ek (ebből 2 dl kefir a többi víz)
((Öntsük bele a 3,2 dl-t utánna figyelve a tészta állagát adhatunk hozzá!))
A tészta dagasztása után kikapcsoljuk a gépet hagyjuk hogy megkeljen kb 45 perc
Kivesszük a tésztát és kinyujtjuk ovális alakban ,kb a csülök alapméretének a háromszorosára.
A csülköt a tésztára fektetjük a hosszabbik végére, jobról, balról alulról és végül a nagyobb részével felülröl, jól a csülök alá hajtva befedjük.
Tepsire vagy ovális formába rakjuk és még 50 percet kelesszük!
Sütés:
Előmelegített sütőbe, 230 fokon utánna 200 fokon kb 55-60 percig sütjük!
Víz a kenyér alá!!
Teljesen kihűlve szeleteljük!! Nagyon finom sörkorcsolya lehet a férfi népnek!!!!
Megjegyzés:
A következő kenyérnél, nem volt kefirem, ezért helyettesítettem 1 evőkanál tejfőllel a többi víz, igy is nagyon jó lett!
|