Sós kifli
Sós kifli
Sós kifli (Fruzsika)
Hozzávalók:
0,5 kg finomliszt
1 egész tojás bele + a tetejére
2,5dl langyos tej
3 deka élesztő egy kis cukorral tejjel felfuttatni
4 deka vaj
2 mokkáskanál
Ezt alaposan kidolgozni, kettő cipóra osztani, lisztezve letakarva 20 percig pihentetni. (gépben készítve, akkor dagasztás után hagyni keleszteni és végül kivenni)
Majd cipónként kinyújtani kör alakúra s kb fél centi vékonyra. (30 cm átm. kör)
Kicsi olvasztott vajjal megkenni és éles késsel, vagy lisztezett derelyevágóval negyedelni, majd a negyedeket háromba osztani. Így egy körből lesz 12 db kifli.
Egy cikket a szélesebb felével magad elé teszel s kicsit még megszélesíted.
Aztán a bal kezeddel megfogod a csúcsát, kicsit húzod és a jobb kezeddel lazán nem nyomva felsodrod a csúcs felé. Kicsit meghajlítod ívbe és sütőpapirral kibélelt tepsibe teszed Egy sorba csak 3 db legyen, mert összekel.
1 órát langyos helyen keleszted, megkened, szórsz rá darabos sót, köménymagot, vagy reszelt sajtot, de sót mindegyik tetejére,
majd forró sütőben megsütöd 10-15 perc alatt. Sima villanysütőben 190-200 fokon
És egy másik sütés: Baconos és sajtos
|